Amsterdamse kunstenaars

rembrandt

Rembrandt

Eén van de bekendste kunstenaars die Amsterdam heeft voorgebracht, is natuurlijk Rembrandt van Rijn. Deze zeventiende eeuwse schilder werd geboren in 1606 in Leiden, maar vertrok al snel naar Amsterdam. Hier maakte hij zijn belangrijkste werken. Hij woonde een groot deel van zijn leven in de joodse buurt van Amsterdam, in de Jodenbreestraat. In het huis aan deze straat is tegenwoordig het Rembrandthuis gevestigd. Rembrandt heeft een enorm oeuvre achtergelaten dat bestaat uit etsen, schilderijen en tekeningen. Personen uit zijn directe omgeving figureerden vaak in zijn werk, zoals zijn zoon Titus of zijn vrouw Saskia. Maar ook bijbelse taferelen spelen een belangrijke rol in zijn werk. De Nachtwacht, waarop een groepsportret van de schutterij van Frans Banning Cocq is afgebeeld, wordt beschouwd als zijn meesterwerk. In tegenstelling tot wat in die tijd vaak werd gedaan, portretteerde Rembrandt deze groep niet stijf en formeel, maar in een ‘tableau vivant’, een levendige opstelling. Meest karakteristiek voor zijn werk is het prachtige licht. Rembrandt wist licht en donker scherp met elkaar te laten contrasteren, waardoor bijna dramatische effecten ontstaan.

Appel

Karel Appel

Een andere kunstenaar met zijn roots in Amsterdam is Karel Appel. Uit een heel andere tijd en met heel ander werk dan Rembrandt. Het werk van Karel Appel is bijna iconisch te noemen en staat symbool voor de Nederlandse hedendaagse kunst. Hij heeft grote invloed gehad op de Nederlandse kunstwereld. Hij werd in 1921 geboren in Amsterdam. Na de Tweede Wereldoorlog begon Appel weer met schilderen en sloeg hij een nieuwe weg in. Zijn werk werd experimenteler en ook begon hij met beeldhouwen. Samen met Deense, Belgische en Amsterdamse kunstenaars richtte hij eind jaren veertig de Cobra-beweging op. Beroemd is zijn uitdrukking ‘ik rommel maar wat aan’. Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft enkele bekende werken van Appel in zijn collectie.

 

Krabbe

Jasper Krabbé

Een hedendaagse kunstenaar uit onze hoofdstad is Jasper Krabbé. De zoon van de acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé studeerde aan de Rietveld Academie. Zijn werk is meestal geïnspireerd op ervaringen en herinneringen, onder meer aan buitenlandse reizen en dierbare personen. Zijn vriendin Floor is zijn muze. In anderhalf jaar tijd maakte hij tientallen werken, tekeningen en schilderijen van haar. In de werken komt steeds een andere karaktertrek van zijn vriendin naar voren. Dit werk is bijeengebracht in de tentoonstelling Closer to You, die in 2012 in de Kunsthal in Rotterdam te zien was. Zijn werk is in Nederland onder meer te zien in het Stedelijk Museum en in Museum de Fundatie in Zwolle.