Amsterdamse kunstevenementen

Kunstrai

kunstraiKomende tijd zijn er een aantal evenementen op het gebied van kunst in Amsterdam die de moeite van het bezoeken waard zijn. Voor de liefhebbers van hedendaagse, autonome en toegepaste kunst is er van 15 tot en met 20 mei 2013 de 29e editie van de Kunstrai Amsterdam. De Kunstrai is een beurs waar het grote publiek kan kennismaken met ruim 70 kunstenaars. Ook presenteren zich 120 kunstgalerieën. De kunst is voornamelijk Amerikaans en Europees. De bekende designstudio Studio Job zal zich tijdens deze editie voor het eerst op een beurs presenteren. Een primeur dus! Jong talent krijgt de kans onder de naam RawEdges. Acht jonge kunstenaars mogen hier hun werk introduceren. Ook kan in de Digibooths kennis worden gemaakt met digitale kunst. Door video performances en digitale foto’s laten acht galerieën zien wat de laatste ontwikkelingen zijn op dit gebied.

PAN Amsterdam

PAN

Op het eind van 2013, van 24 november tot en met 1 december, wordt PAN Amsterdam gehouden. Dé beurs voor kunst, antiek en design. Het leuke van PAN is dat er allerlei soorten kunst te zien zijn. Loop rond en laat je verrassen door de vele uitingsvormen van kunst. Van kunst uit de oudheid tot hypermoderne toegepaste kunst. Je vindt het allemaal op PAN Amsterdam. PAN is ook een verzamelaarsbeurs. Hier snuffelen verzamelaars vanuit de hele wereld naar kunstwerken om hun verzamelingen compleet te maken. Dat kunstaankopen nog steeds een interessante investering zijn, bleek tijdens de editie van vorig jaar, waar levendig werd gehandeld in allerlei soorten kunst.

Jubileumjaar

Het jaar 2013 is uitgeroepen tot jubileumjaar voor de stad Amsterdam. De grachten bestaan dit jaar 400 jaar, het Rijksmuseum wordt heropend en het Concertgebouw bestaat 125 jaar. Maar ook Felix Meritus viert zijn 225 jarig bestaan. Hier is het oudste observatorium van Nederland gehuisvest. Hier is dit jaar de kunstinstallatie van Joseph Semah te zien. Vanaf het hoogste uitkijkpunt van de Amsterdamse grachten kun je hier Amsterdam of Above – Amsterdam of Below bewonderen. Door middel van sterrenkijkers die gericht zijn op de tien belangrijkste gebouwen van de stad, kun je neonverlichte citaten lezen. Zo is bijvoorbeeld Vondels beroemde citaat ‘De wereld is een speeltoneel’ op de gevel van de Stadsschouwburg te zien en prijkt Frank Zappa’s ‘So many books, so little time’ op het Maagdenhuis. Vanaf 19 april is het observatorium Felix Meritus weer geopend voor het publiek.