Amsterdamse musea

Jaarlijks komen miljoenen buitenlandse toeristen naar Amsterdam. Om te genieten van de grachten, de markten en de mooie oude grachtenpanden. Maar zeker ook van de musea die Amsterdam heeft. Recentelijk heeft de stad er een aantal nieuwe musea bij gekregen. Denk aan de Hermitage en het filminstituut Eye. Daarbij komt dat een aantal bestaande musea na lange tijd gesloten zijn geweest en nu weer zijn heropend. Bekendste voorbeelden hiervan zijn natuurlijk het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Musea met indrukwekkende kunstcollecties, gevestigd in prachtige gebouwen. Amsterdam kan zich hierdoor meten aan de grote wereldsteden, zoals Londen en Parijs.

Hermitage

Museum de Hermitage is bijvoorbeeld zo’n trekpleister. Prachtig aan de Amstel gelegen is dit kleine zusje van de Hermitage in Sint Petersburg sinds enkele jaren een echte publiekstrekker. De Hermitage biedt heeft een uitgebreide vaste collectie en steeds wisselende tentoonstellingen. Omdat 2013 is uitgeroepen tot Nederland-Ruslandjaar, ligt de nadruk dit jaar met name op de Russische geschiedenis en de band tussen ons land en Rusland. Van begin maart tot medio september is in dit kader een tentoonstelling over tsaar Peter de Grote te zien.

Staatsmuseum-De-Hermitage-Amsterdam

 

Stedelijk Museum

Een heel ander museum is het Stedelijk Museum. Eind september 2012 is het Stedelijk weer geopend voor publiek. Na een lange renovatie kan het de 21e eeuw in met een gedurfde nieuwe aanbouw en een verbouwing van het oorspronkelijke museum. De uitbreiding van het gebouw is een zeer opvallend ontwerp van architectenbureau Benthem en Crouwel. De badkuip, zoals de aanbouw als gauw werd genoemd, lijkt bijna te zweven en biedt een spectaculair aanzicht. Maar de collectie van het Stedelijk is ook indrukwekkend. Het is een internationaal gerespecteerd museum voor moderne kunst. Beroemde werken van Appel, Mondriaan en Rietveld vormen de basis van de collectie. Maar ook hedendaagse kunst van Marlène Dumas, Rineke Dijkstra en Maarten Baas zijn zeker de moeite waard.

SM

 

Rijksmuseum

Natuurlijk kunnen we niet om het nieuwe Rijksmuseum heen als we het hebben over Amsterdamse musea. Na een renovatie van maar liefst tien jaar is het Rijks weer open voor publiek. Belangrijk is dat het Rijks zich nu nadrukkelijk profileert als historisch museum. Per eeuw zijn hiertoe niet alleen schilderijen te zien, maar ook belangrijke (kunst)voorwerpen uit de collectie. Voorheen stonden deze apart van elkaar. Maar door ze bij elkaar te plaatsen, krijgt de bezoeker een beter inzicht in de geschiedenis per eeuw. Topstukken zijn natuurlijk nog steeds Het joodse bruidje van Rembrandt, het Melkmeisje van Vermeer en natuurlijke Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht. Dit is overigens het enige schilderij dat weer op zijn oorspronkelijk plek terug is gehangen.

Rijksmuseum

Als je deze musea hebt gezien, vergeet dan ook niet een bezoek te brengen aan de overige musea die de stad rijk is. Amsterdam heeft er meer dan vijftig, met geweldige collecties. Gaat dat zien!